Malpractice, diğer bir adıyla hekim hatası (hekimliğin kötü uygulanması), bir hekimin bilgisizliği ve deneyimsizliği nedeniyle hastasına yanlış tanı koyması, hatalı tedavi uygulaması ve hastanın tanı ve tedavisi sırasında standart uygulamanın yapılmaması sonucu hastanın zarar görmesidir.
Devamı OkuMeslek hastalığını, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Md.14 “sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.” Şeklinde hüküm altına alırken, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Md 3/1-L “Meslek hastalığı: Mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalığı,” şeklinde hüküm altına almıştır.
Devamı OkuBilişim suçları, Türk Ceza Kanunu “Bilişim Alanında Suçlar” başlığı altında ele alınmıştır.
Devamı OkuTCK m.247’ye göre ‘’Görevi nedeniyle zilyetliği kendisine devredilmiş̧ olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş̧ yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’’
Devamı Okuİrtikap suçu; kamu görevlisinin, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak kendisine veya başkasına yarar sağlanması veya bu yolda vaatte bulunması ile oluşur. İrtikap suçunda kamu görevlisi görevi gereği sahip olduğu konumdan meşru olmayan bir biçimde yararlanarak haksız yarar sağlamaktadır.
Devamı OkuTürk Ceza Kanunu Madde 117/1 Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden kişiye, mağdurun şikayeti halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
Devamı OkuBütün sahtecilik suçlarında suçun konusunun, aldatma yeteneğine sahip olup olmadığı unsuru aranır. İğfal kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüklerinde; “aldatma, kandırma, ayartma, baştan çıkarma, anlamlarında kullanılmaktadır.
Devamı OkuAile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu, Türk Ceza Kanunu’nun “Aile Düzenine Karşı Suçlar” bölümünün 233. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin her fıkrası ayrı bir suç tipini oluşturmaktadır.
Devamı OkuTürk Ceza Kanunu Hürriyete Karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir ve kişinin inanç özgürlüğünü korumak amacıyla yaptırıma bağlanmıştır.
Devamı OkuBireyin tam olarak korunabilmesi için maddi varlığının yanında manevi varlığının da bütün olarak korunması gerekmektedir. Kişinin hayatı ve vücut bütünlüğü kadar haysiyeti ve onuru da önemlidir.
Devamı OkuTürk Ceza Kanunu Md. 106/1 Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Devamı OkuTürk Ceza Kanunun Hürriyete Karşı Suçlar başlığı altında Md. 109’da “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. “ Şeklinde hüküm altına alınmıştır.
Devamı OkuBulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranılması suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun Kamuya karşı işlenen suçlar başlığı altında 195. Madde de “Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde düzenlenmiştir.
Devamı OkuTCK Madde 141/1 uyarınca zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alınması hırsızlık suçunu oluşturur.
Devamı OkuTürk Ceza Kanunu Md. 132/1 Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.
Devamı Oku4320 Sayılı Ailenin Korunması Kanunu, Kadına Karşı ve Aile içi Şiddetle mücadelede yetersiz kaldığı düşüncesiyle 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanunu 20/03/2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğü girmiştir.
Devamı OkuEvliliğin sona ermesi durumunda kanunen düzenlenen birtakım şartlar mevcutsa kusursuz veya daha az kusurlu eşin diğer eşten maddi veya manevi tazminat talep etmesi mümkündür.
Devamı OkuBoşanma olabilmesi için öncelikli olarak geçerli bir evliliğin olması gerekmektedir. Boşanma Medeni Kanun’da öngörülmüştür. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için birtakım genel şartların bulunması aranmaktadır.
Devamı OkuDüğünde takılan takılar ister kadına isterse erkeğe takılsın tüm takılar kadına aittir ve kadının kişisel malı sayılacaktır. Sadece erkeğin takabileceği cinsten örneğin saat , kol düğmesi gibi takılar erkeğe ait olacaktır.
Devamı OkuUzlaşma/uzlaştırma, Ceza Muhakemesi Kanununda tarafsız bir üçüncü kişinin yardımı ve mağdur ve failin aktif olarak katılımıyla uyuşmazlığın çözümlenmesi sürecidir. Uzlaştırmanın amacı, mağdurun haklarını korumak ve faili topluma kazandırmaktır.
Devamı OkuUzmanlık eğitimi almış olan tarafsız bir üçüncü kişinin de katılımı ile tarafların uyuşmazlık konusunda anlaşmaya varmalarını ve çözümü kendilerinin üretmesini sağlayan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Devamı Oku